

Seminar on Stereoscopic Production for Computer Animation

11-13 June 2010

Syllabus

Day 1 - 11 June, 2010 - Topics and Activities	Time	Duration
Meet and Greet	09:00 - 10:00	~1 hr
 Principles of Stereoscopic Production Seminar Assumptions Introduction to Course Materials Schedule Review The Elements of Stereo Vision How to Make a 3D Movie 	10:00 – 12:00	~2 hrs
 3D Viewing Options At the Workstation Commercial Solutions Dual Monitor Polarized Viewers Planar Red Rover Sequential Stereoscopy Shutter Glasses Nvidia Other Vendors Monitors (High Performance) Acer's GD235HZ (24" diag) 3D Gaming Monitors iZ3d Inexpensive Solutions Anaglyphic Stereoscopy PokeScope Half Silvered Mirror Viewing Single Monitor Dual Monitor 	12:00 – 13:00	~1 hr
Lunch	13:00 – 14:00	~1 hr
 3D Viewing Options (Continued) Stereoscopic Review Stations Large Scale Stereoscopic Monitors Framethrower Custom Built Hardware Software Software Scratch Pdplayer Rv Projection Systems Expensive Digital Cinema Projectors Christies Barco Sony Texas Instruments Inexpensive Solutions 	14:00 – 15:00	~1 hr
Afternoon Break (Coffee, Tea, Cake)	15:00 – 15:30	~30 min
Hands-on Look at Monitoring and Viewing Options	15:30 – 16:30	~1 hr
Q & A	16:30 – 17:00	~30 min
Dinner at Aquamarina Borgergade 17A, 1300 Kbh. K. http://www.acquamarina.dk/	19:00 to 22:00	~3 hrs (or until they run out of beer)

Day 2 - 12 June, 2010 - Topics and Activities	Time	Duration
Morning Coffee	09:00 - 09:30	~30 min
 What Does Stereoscopic 3D Cost How Much of Our Existing Pipelines and Practices Can We Use? Fewer the changes means less additional costs Who Needs to See Stereo and When? 2D "cheats" When do they cost more than they save? Planning Ahead Helps Avoid Unexpected Costs 	9:30 – 11:00	~1.5 hrs
 3D Layout and Rough Blocking – The First and Most Important Step What Does 3D Layout Mean in Stereoscopic Production? Conventions and Strategy Interaxial Distance and Convergence Consistency Across Sequences Realtime Layout Tool Why is Realtime Layout Important? Is It Absolutely Necessary? How Does Our Prototype Realtime Layout Tool Work? 	11:00 – 12:00	~1 hr
Hands On With The Layout Tool	12:00 - 13:00	~1 hr
Lunch	13:00 – 14:00	~1 hr
Hands On With The Layout Tool (Cont.)	14:00 – 15:00	~1 hr
Afternoon Break (Coffee, Tea, Cake)	15:00 – 15:30	~30 min
 Integrating 3D Into Your Existing Pipeline The 3D Conundrum The more you view 3D during the course of the production, the more the production costs. You need to be able to view 3D at any stage of production for quality control purposes. 	15:30 – 16:30	~1 hr
Q & A	16:30 – 17:00	~30 min
Dinner at Orangeriet Kronprinsessegade 13, 1306 Kbh. K. http://www.restaurant-orangeriet.dk	18:00 – 22:00	~3 hrs

Day 3 - 13 June, 2010 - Topics and Activities	Time	Duration
Morning Coffee	09:00 - 09:30	~30 min
 Dataflow, Lighting and Rendering in Stereoscopic 3D The Cost Versus Value Axioms in Stereoscopic 3D The more you spend, the better you want the work to look Sometimes, trying to do things the cheap way costs a lot more money. Dataflow Strategies Build the stereoscopic camera on the fly as needed Carry the 3D camera rig throughout the pipeline within the scene definition 	9:30 – 10:30	~1 hrs
Rendering a Shot Rendering Strategies	10:30 – 11:30	~1 hr
Q&A	11:30 – 12:00	~30 min
Lunch	13:00 – 14:00	~1 hr
 Using flat 2D elements in your stereoscopic 3D shot Using 2D elements on cards in 3D space Should be planned in layout The further back in the scene a 2D card goes, the less problem the lack of relief becomes Sometimes, shading on a 2D card is enough of a depth queue as long as it matches the 3D lighting very well Making Stereoscopic Pairs From 2D Images 	14:00 – 15:00	~1 hr
Afternoon Break (Coffee, Tea, Cake)	15:00 – 15:30	~30 min
 Using flat 2D elements in your stereoscopic 3D shot (continued) Projecting 2D textures on simple 3D geometry Should be planned in layout The further back in the scene a 2D projection goes, the less problem the lack accuracy in the 3D model becomes Sometimes, shading on a 2D card is enough to simulate modeled detail. 	15:30 – 16:30	~1 hr
Q & A	16:30 – 17:00	~30 min
Thanks for Attending!		